Led valgustid

Tänapäeval on üsna standard valida koju valgusiteks led valgustid. Samas led valgustide valikul on päris palju nüansse, mida silmas pidada. Eriti muutub asi keeruliseks, kui ostu sooritada läbi mõne e-poe.

Kuidas siis valida led valgusteid ja mida selle juures tuleks silmas pidada?

Palju rolli mängib koht kuhu valgusti pannakse. Kas see on suur tuba, väike tuba, panipaik või hoopis kelder. Sellest lähtuvalt tuleks arvestada seda, kui palju päikesevalgust sinna tuppa pääseb. Mida rohkem tavavalgust toas on seda vähem võimsamat lampi vaja on. Samuti, mis tegevusi seal toas tehakse, kas loetakse või tehakse käsitööd. Või on see pigem panipaik ja vähem kasutatavam tuba. See määrab ära, kas valgus peaks olema külm või soe. Soe valgus on mõistlik siis kui te selles toas millegagi tegelete, külm valgus oleks sobilik ruumidesse, kus inimesed väga tiht ei viibi.

Valguse sooja või külma tooni eristatakse värvusena. Tavapärane valgustemperatuur eluruumides (laua- ja põrandavalgustid) on 2700 K, mis tundub suhteliselt kollase ehk soojana. Köögi töötasapindu, vannitoa peeglit jms võiks valgustada veidi valgema valgusallikaga (3500–4000 K), sest tänu sellele eristub rohkem toone ja detaile on paremini näha. Kontorite üldvalgustus on reeglina 4000–6500 K.

Valguse tugevuse jaoks vaadake luumenite numbreid mitte watte. Luumen (lm) on siis konkreetne valguse ereduse määraja.

Kui aga ikkagi ei ole selge, milline oleks see õige lahendus teatud ruumi – konsulteerige kindlasti ka müüjaga, kes saavad teid viimse detailiga kurssi vajadusel viia!